wtorek, 22 grudnia 2015

Żółte curry z kurczakiem



W ramach kolejnych tajskich smaków pojawiło się u nas żółte curry z kurczakiem. Bardzo aromatyczne i bardzo wyrazisty smak!
Podane z czarnym ryżem spowodowało zdziwienie moich dzieci, gdyż takowego nie jadły :)

Nieco lżejsze od czerwonego curry, choć i tak nieco ostre, ale już to zostało zjedzone przez nasze córki bez ciągłego popijania wodą :)

Pyszne.....
Szkoda, że nie mogę jeszcze takiego curry jeść :(


Składniki dla 2 osób:
  • 500 g udek z kurczaka lub podudzia
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 mała cebula
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 liście limonki kaffir
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego

Na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry, dobrze razem rozmieszaj i podsmażaj aż zacznie wydzielać aromat.
Dodaj udka kurczaka, obsmaż je w curry z każdej strony.
Dodaj pokrojoną drobno cebulę i  liście limonki, podsmaż jeszcze przez chwilkę.
Następnie dodaj mleczko kokosowe i duś aż mięso będzie miękkie - około 25 minut.
Dopraw cukrem palmowym i sosem rybnym.

Podawaj z ryżem jaśminowym białym lub czarnym.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz