sobota, 12 lipca 2014

Zawijane tortille z nadzieniem




Bardzo dobra propozycja na przyjęcia, sprawdza się idealnie.
Doskonała także jako kolacja czy przekąska...

Składniki można dowolnie dobierać, w zależności co akurat mamy w domu...
co lubimy bardziej...


Składniki na 3-4 porcje:
  • 8 tortilli pszennych
  • 3 garście rukoli
  • 20 krewetek lub pierś kurczaka
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny do skropienia awokado
  • 2 pomidory
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • papryka
  • kilka czarnych oliwek

Sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.


Rukolę umyć, osuszyć
Krewetki umyć, obrać, przesmażyć na patelni z masłem. Jeśli zamiennie będziecie wykorzystywać piersi kurczaka - pokroić go na małe kwadraciki, obsypać ziołami lub przyprawą grillową, usmażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu.
Warzywa umyć, obrać ze skóry awokado, pomidory sparzyć i obrać skórkę, pokroić na niewielkie kawałki. Oliwki pokroić w plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.


Tortille podgrzać na suchej patelni (ale tylko podgrzać, nie rumienić) lub w mikrofali.
Natychmiast po zdjęciu z patelni lub wyjęciu z mikrofali położyć na czystą ściereczkę i zawinąć w rulon.
Jak tylko tortille przestygną rozwinąć je ze ściereczki, posmarować sosem, ułożyć dodatki a następnie mocno zwinąć w rulon. Przekroić na pół i układać w misce rozcięciem do góry.
Tak samo postąpić ze wszystkimi tortillami.

Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz