środa, 2 lipca 2014

Sos śmietanowy z kurkami




Uwielbiamy kurki! 
Wszyscy w domu, tu nikt się nie wyłamuje.
Zatem potwornie cieszymy się że właśnie rozpoczął się na nie sezon :)

Najczęściej jadamy je w sosie śmietanowym, jako dodatek do mięs ale także do samego makaronu...

Zachęcam do wykonania i zjedzenia apetycznego dania z ich udziałem.




Składniki dla 4 osób:

  • 500 g kurek
  • 3 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz


Cebule i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na większej patelni rozgrzać masło, zmniejszyć ogień i wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić - trwa to około 7 minut.

W tym czasie umyć kurki, większe pokroić, osuszyć.

Dorzucić kurki na patelnię i wciąż na małym ogniu chwilkę pogotować - około 15 minut. Kurki puszczą sporo wody, ale nie odlewać jej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać połowę posiekanej natki pietruszki, posolić, popieprzyć do smaku. Poddusić około 5 minut i wyłączyć.

Jak wspomniałam wcześniej taki sos jest doskonały do mięs, my najczęściej jemy go z polędwicą wieprzową, ale także ze schabem. Idealny jako sos do makaronu.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz