czwartek, 3 lipca 2014

Frittata z kurkami i serem kozim



Niesamowicie wspaniały pomysł na wykorzystanie kurek :) 
...i zjedzenie czegoś naprawdę pysznego!

Obłędne połączenie z serem kozim, naprawdę warto go kupić i dodać!

Muszę przyznać, że potwornie mi smakowało!
Na pewno zjemy jeszcze niejednokrotnie.



Składniki dla 2 osób:
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 100 g kurek
  • 125 g koziego sera (roladka) lub ewentualnie camembert
  • 1 pomidor
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Przygotować patelnię, którą można wstawić do piekarnika.
Kurki umyć i osuszyć, większe przekroić.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na grubsze plastry.
Ser kozi pokroić na plasterki.

W misce roztrzepać widelcem lub trzepaczką jajka ze śmietaną, doprawić solą.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki i przesmażyć przez około 1 minutę. Wlać masę jajeczną, ułożyć plasterki sera i pomidora, doprawić pieprzem. Smażyć przez około 2 minuty (w ogóle nic nie ruszając) na niewielkim ogniu, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżym tymiankiem.

Podawać ze świeżym pieczywkiem lub tostami, oliwą z oliwek i jeśli ktoś jeszcze potrzebuje solą i pieprzem.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz