czwartek, 3 listopada 2016

Deser girls&boys



To był bardzo spontaniczny deser, jak wstałam rano i zobaczyłam jak brzydki dzień mnie przywitał tej jesieni :)
Pomyślałam, że taki piękny kolorowy i żywy deser na pewno rozweseli nie jedną buźkę :)

Tak tez się stało :)
Deser przygotowany na bazie galaretki i kilku innych dodatków, robi się szybko i tez w miarę szybko zastyga :)

Spodoba się nie jednemu dziecku i to zarówno temu mniejszemu jak i większemu ;)

Zapraszam 
Panie na prawo, Panowie na lewo :)



Składniki na 4 porcje:
  • 200 ml maślanki/mleka kokosowego/migdałowego
  • 2 galaretki (najlepiej różne kolory, u mnieniebieska i różowa)
  • 500 ml gorącej wody
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 duża puszka)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • wiórki kokosowe
  • owoce do ozdoby

Przygotować 2 szklanki (250ml), do każdej wlać do połowy gorącej wody i wsypać po połowie galaretki z każdego koloru i wymieszać do jej rozpuszczenia. Do szklanek dolać po 100 ml maślanki lub innego mleka, wymieszać dokładnie.
Przelać po równo do 4 szklanek (u mnie dwie niebieskie, dwie różowe), odstawić do lodówki do zastygnięcia.

W tym czasie ponownie przygotować 2 szklanki i ponownie do każdej wlać wrzątek do połowy, do każdej z nich wsypać pozostałą połowę galaretki i ponownie wymieszać do jej rozpuszczenia. Otrzymamy szklankę z galaretka niebieską i szklankę z galaretką różową. Odstawić do przestudzenia i zgęstnienia się mlecznej masy w lodówce.
Następnie rozlać po równo galaretki do szklanek z ich kolorami (niebieska do niebieskiej, różową do różowej) i ponownie wstawić do lodówki.

Mleczko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzać z cukrem pudrem (cukru dać wg swojego uznania do słodkości jaką lubicie, ja dałam tylko 1,5 łyżeczki) do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.

Po tym czasie wylać po równo do naszych szklaneczek (na wystudzoną i zgęstniałą już całkowicie galaretkę), odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia.

Przed podaniem posypać wierzch obficie wiórkami kokosowymi i ozdobić owocami.


Miłego dnia!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz