W okresie świątecznym pieczenia u nas w domu jeszcze więcej - wiem ciężko to sobie wyobrazić, ale tak jest - wpadam w istne szaleństwo pieczenia.
Dowodzą pierniczki, które potem spoczywając w puszce ustępują miejsca dla serników, makowcy i innych babek korzennych...
Piekąc pierniczki za pierniczkami pomyślałam, że upiekłabym tort typowo świąteczno-zimowy...
Aby ciasto było o smaku piernikowym, przełożone mojej roboty powidłami, a do tego krem cynamonowy...
💖
Brzmiało bardziej niż cudownie....
Zatem do dzieła!
Tort miał być na bloga, a kto go zje to pomyślimy potem...
Postanowiłam upiec dwa małe (16 cm zamiast jednego dużego)
Blaty upiekłam ze 3 dni wcześniej - dobrze się przechowują...
Potem brakło czasu i natchnienia.
Ale zbliżał się weekend zatem pomyślałam że jeden pojedzie z nami na świąteczne spotkanie ze znajomymi, a drugi zrobię tacie na urodziny!
No i tak powstały, smakowo są bosko przepyszne!
To połączenie smaków jest idealne!
Blaty najlepiej upiec oddzielnie, bo ciasto, zwłaszcza świeże ciężko jest dobrze pokroić.
Blaty najlepiej upiec oddzielnie, bo ciasto, zwłaszcza świeże ciężko jest dobrze pokroić.
Składniki na 3 blaty średnicy 22cm:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 20 g przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- 250 ml oleju
- 300 ml maślanki
- 3 jajka
- 3 łyżki rumu (lub wódki lub dodatkowo mleka)
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz.
W misie miksera wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
W garnuszku podgrzać mleko wraz z miodem - tylko do rozpuszczenia miodu.
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą jajka, maślankę, olej i rum, dodać mleko z miodem, wymieszać rózgą.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać (najlepiej mikserem) do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 3 części i piec kolejno przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić 5 minut i wyjąć z tortownicy na kratkę do całkowitego ostudzenia. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta.
Składniki na cynamonowy krem:
- 340 g mascarpone (mocno schłodzone) lub 500 g jeśli nie będziecie obkładać tortu masą lukrową a kremem
- 170 g słodzonego mleka skondensowanego (mocno schłodzone) lub 250g
- 1 łyżeczka cynamonu lub 1,5 łyżeczki
- 3 łyżeczki cukru pudru lub 5 łyżeczek
Dodatkowo: powidła śliwkowe oraz do nasączenia tortu likier kokosowy lub amaretto lub sok pomarańczowy
W zależności od wykończenia Waszego tortu użyjcie odpowiedniej ilości składników.
Obkładając tort masą lukrową potrzeba Wam mniej kremu cynamonowego - tylko 2 części.
Jeśli natomiast nie obkładacie tortu masą lukrową możecie obłożyć go tym samym kremem, zatem potrzeba będzie go więcej.
Schłodzone mascarpone włożyć do misy miksera i ubić na puszystą masę, następnie dodać schłodzone słodzone mleko skondensowane i dalej razem ubijać do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon i cukier puder.
Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy, wykładamy kilka łyżek powideł śliwkowych pozostawiając 1 cm odstępu od brzegu, na powidła wykładamy pierwszą część kremu, wyrównać. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność, kładziemy 3 blat i nasączamy.
Jeśli nie ozdabiamy tortu masą lukrową to obkładamy pozostałym kremem i ozdabiamy dowolnie. Schładzamy
Przed ozdobieniem tortu masą lukrową należy:
- schłodzić złożony tort (przez kilka godzin)
- obłożyć schłodzony tort masą maślaną przygotowaną z 200 g miękkiego masła i 3/4 szklanki cukru pudru - ubijamy na jasną i puszystą masę i obkładami boki i górę.
- chłodzimy tort przez kilka godzin a najlepiej całą noc
- ozdabiamy lukrem plastycznym
Wesołych świąt i wszystkiego najlepszego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz