czwartek, 21 grudnia 2017

Tort piernikowy z powidłami i kremem cynamonowym



W okresie świątecznym pieczenia u nas w domu jeszcze więcej - wiem ciężko to sobie wyobrazić, ale tak jest - wpadam w istne szaleństwo pieczenia.
Dowodzą pierniczki, które potem spoczywając w puszce ustępują miejsca dla serników, makowcy i innych babek korzennych...

Piekąc pierniczki za pierniczkami pomyślałam, że upiekłabym tort typowo świąteczno-zimowy...
Aby ciasto było o smaku piernikowym, przełożone mojej roboty powidłami, a do tego krem cynamonowy...
💖
Brzmiało bardziej niż cudownie....

Zatem do dzieła!
Tort miał być na bloga, a kto go zje to pomyślimy potem...

Postanowiłam upiec dwa małe (16 cm zamiast jednego dużego)

Blaty upiekłam ze 3 dni wcześniej - dobrze się przechowują...
Potem brakło czasu i natchnienia.

Ale zbliżał się weekend zatem pomyślałam że jeden pojedzie z nami na świąteczne spotkanie ze znajomymi, a drugi zrobię tacie na urodziny!

No i tak powstały, smakowo są bosko przepyszne!
To połączenie smaków jest idealne!

Blaty najlepiej upiec oddzielnie, bo ciasto, zwłaszcza świeże ciężko jest dobrze pokroić.


Składniki na 3 blaty średnicy 22cm:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rumu (lub wódki lub dodatkowo mleka)

Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuszczając poza obręcz.

W misie miksera wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.

W garnuszku podgrzać mleko wraz z miodem - tylko do rozpuszczenia miodu.
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą jajka, maślankę, olej i rum, dodać mleko z miodem, wymieszać rózgą.

Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać (najlepiej mikserem) do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na 3 części i piec kolejno przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić 5 minut i wyjąć z tortownicy na kratkę do całkowitego ostudzenia. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. 

Składniki na cynamonowy krem:
  • 340 g mascarpone (mocno schłodzone) lub 500 g jeśli nie będziecie obkładać tortu masą lukrową a kremem
  • 170 g słodzonego mleka skondensowanego (mocno schłodzone) lub 250g
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1,5 łyżeczki
  • 3 łyżeczki cukru pudru lub 5 łyżeczek
Dodatkowo: powidła śliwkowe oraz do nasączenia tortu likier kokosowy lub amaretto lub sok pomarańczowy

W zależności od wykończenia Waszego tortu użyjcie odpowiedniej ilości składników.
Obkładając tort masą lukrową potrzeba Wam mniej kremu cynamonowego - tylko 2 części.
Jeśli natomiast nie obkładacie tortu masą lukrową możecie obłożyć go tym samym kremem, zatem potrzeba będzie go więcej.

Schłodzone mascarpone włożyć do misy miksera i ubić na puszystą masę, następnie dodać schłodzone słodzone mleko skondensowane i dalej razem ubijać do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cynamon i cukier puder.

Na paterze układamy pierwszy blat, nasączamy, wykładamy kilka łyżek powideł śliwkowych pozostawiając 1 cm odstępu od brzegu, na powidła wykładamy pierwszą część kremu, wyrównać. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność, kładziemy 3 blat i nasączamy.
Jeśli nie ozdabiamy tortu masą lukrową to obkładamy pozostałym kremem i ozdabiamy dowolnie. Schładzamy

Przed ozdobieniem tortu masą lukrową należy:
  • schłodzić złożony tort (przez kilka godzin)
  • obłożyć schłodzony tort masą maślaną przygotowaną z 200 g miękkiego masła i 3/4 szklanki cukru pudru - ubijamy na jasną i puszystą masę i obkładami boki i górę.
  • chłodzimy tort przez kilka godzin a najlepiej całą noc
  • ozdabiamy lukrem plastycznym


Wesołych świąt i wszystkiego najlepszego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz