czwartek, 7 grudnia 2017

Leniwe



Leniwe - to zdecydowanie kolejny smak mojego dzieciństwa.
Zapewne niektórym kojarzy się miło, ale niektórzy, tak jak podczas rozmowy w pracowej kuchni, mają traumę z przedszkole do leniwych i jeść więcej ich nie będą....
Ja z leniwymi mam miłe wspomnienia i chętnie od czasu do czasu robię je moim dzieciom na obiad, dla odmiany 😊

A leniwe to kluski z białym twarogiem i mąką, polane lub przesmażone na maśle z tartą bułką i odrobiną cukru.

Robi się je szybko i prosto - pewnie stąd ich nazwa - zatem to dobry pomysł jak nie wiemy co szybko zrobić na obiad czy kolację

Kto chętny na leniwe?

Składniki dla 4 osób:
  • 450 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • sól 
Klasyczny twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy na stolnicę dodajemy mąkę, jajko oraz sól.
Wyrabiamy szybko tworząc kulę i dzielimy na 3 części.
Z każdej tworzymy rulon (podsypując w razie potrzeby mąką), delikatnie rozpłaszczamy z góry i kroimy nożem po skosie.

Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze kilkanaście sekund, wyławiamy łyżką cedzakową.

W międzyczasie na większej patelni rozpuścić kilka łyżek masła, następnie dodać kilka łyżek bułki tartej i odrobinę cukru, wymieszać i chwilkę podsmażyć.

Ugotowane i wyłowione kluski przełożyć na patelnię z masłem i bułką, podsmażyć chwilkę i obtoczyć w nim dokładnie każdą kluskę. 

Wykładać na talerze i od razu podawać.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz