niedziela, 6 grudnia 2015

Pesto z rukoli



Kto by pomyślał, że takiego pesto jeszcze tu nie było :)
Pesto najczęściej powstaje jak nie wiemy co zrobić z pozostałą rukolą, a jak wiemy rukola dość szybko więdnie :(

Propozycja na to właśnie pesto jest zatem idealna.
Zamiast masła posmaruj nią kanapki, połóż ulubione dodatki i śniadanko wyśmienite!
Pesto możesz także dodać do kaszy jaglanej i mieć równie dobre śniadanko.....




Składniki:

  • 1 szklanka mocno ubitej rukoli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku.
Na suchej patelni uprażyć słonecznika, ostudzić.
Rukolę, umyć i osuszyć a najlepiej odwirować.
Wszystkie składniki włożyć do pojemnika blendera ręcznego i zmiksować na gęstą masę.
Jeśli pesto okazałoby się zbyt gęste można doda odrobinę wody.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz