Przepyszny sernik - wydaje mi się że to klasyka wśród serników i od wielu lat pojawia się na stołach.
Jadałam go kiedyś, ale chyba nie był zwyczajowo robiony w moim domu.
Teraz postanowiłam wykonać go jako - smaki dzieciństwa!
Już jakiś czas mnie zachęcał do wykonania, ale zawsze coś stało na przeszkodzie, aż w końcu po obfitych świętach nabrałam ochotę na wykonanie innego sernika - a jak inny to na kruchym cieście, z puszystą masą serową, w niej zatopione brzoskwinie, pokryte pianą z ubitych białek i kruchym ciastem....
No sernik rozpływa się w ustach.
Wychodzi z niego wieeeeelka blacha sernika i trzeba naprawdę kilka osób do jego konsumpcji 😀
Jadałam go kiedyś, ale chyba nie był zwyczajowo robiony w moim domu.
Teraz postanowiłam wykonać go jako - smaki dzieciństwa!
Już jakiś czas mnie zachęcał do wykonania, ale zawsze coś stało na przeszkodzie, aż w końcu po obfitych świętach nabrałam ochotę na wykonanie innego sernika - a jak inny to na kruchym cieście, z puszystą masą serową, w niej zatopione brzoskwinie, pokryte pianą z ubitych białek i kruchym ciastem....
No sernik rozpływa się w ustach.
Wychodzi z niego wieeeeelka blacha sernika i trzeba naprawdę kilka osób do jego konsumpcji 😀
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i ciasto wyrobić do uzyskania gładkiej kuli (oczywiście ciasto można też wyrobić klasycznie - ręcznie). Ciasto podzielić na 2 połówki, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2h aby mocno stwardniało.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C.
Formę na ciasto o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną połówkę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika i zapiec do złotego koloru (około 15 minut). Od razu wyjąć ciasto, odstawić.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam sera Wieluń z wiaderka - mój ulubiony)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodawać pojedynczo jajka miksując dokładnie po każdym.
Po jajkach dodawać naprzemiennie ser i mąkę - miksując cały czas do uzyskania jednolitej masy serowej.
Otrzymaną masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Dodatkowo:
- 1,5 dużej puszki brzoskwiń w syropie
- 5 białek (pozostałych po kruchym cieście)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier miksując bardzo dokładnie po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilkę.
Połówki brzoskwiń pokroić jeszcze na 4 części.
Brzoskwinie ułożyć na masie serowej, wciskając je w nią delikatnie, wyłożyć pianę z białek i wyrównać, na pianę zetrzeć drugą połowę zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika (grzałka góra i dół) i piec przez 1h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić i tak ostudzić całkowicie sernik.
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz