poniedziałek, 2 marca 2015

Polędwica w szynce parmeńskiej pieczona w garnku rzymskim



W ramach propozycji obiadowych - polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej pieczona w garnku rzymskim.

Dzięki dodatkom smak mile zaskakuje...
Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim jest soczysta i aromatyczna.

Dla chętnych do wypróbowania.

Oczywiście możliwe do wykonania także w zwykłym naczyniu żaroodpornym.




Składniki dla 4 osób:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • 100 g szynki parmeńskiej lub podobnej
  • oliwa z oliwek


Polędwicę umyć, osuszyć. Położyć na desce posmarować sosem sojowym, następnie musztardą, posypać dość obficie pieprzem. Zawinąć w szynkę, wkładając końcówki pod spód.

Przełożyć polędwicę do namoczonego wcześniej garnka rzymskiego (jeśli nie macie garnka, użyjcie zwykłego naczynia żaroodpornego).
Garnek rzymski  wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 180ºC i piec 40 minut. Jeśli używacie zwykłego naczynia to wstawić żaroodpornego to wstawić je do nagrzanego wcześniej piekarnika (ta sama temperatura) i piec 20 minut.

Po upieczeniu wyjąć garnek rzymski/naczynie żaroodporne z piekarnika, wyjąć na półmisek i odczekać około 10 minut, żeby  mięso nieco odpoczęło. Kroić na kawałki szerokości około 2 cm.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem oraz gotowanymi warzywami.



Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz