piątek, 2 stycznia 2015

Rafaello



To ciasto to zdecydowanie numer jeden u dzieci!
Często robię je na klasowe imprezy moich córek, bo głównie koledzy o  nie proszą :)
Bardzo fajne połączenie słonych krakersów ze słodkim, kokosowym kremem....
Ciasto nie wymaga pieczenia, robi się je szybko, a smak ma naprawdę jak rafaello....
Nie jeden dorosły także w nim zasmakuje!

Idealne jak postoi kilka godzin w lodówce, wówczas krakersy namiękną kremem a krem zgęstnieje.
Równie dobrze jest wyjąć ciasto na chwilkę przed podaniem z lodówki aby krem nie był zbyt ściśnięty tylko rozpływał się ustach....

Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rafaello to zachęcam do wykonania!



Składniki:

  • 2 opakowania prostokątnych krakersów
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka margaryny Kasi :)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego (w proszku, bez dodatku cukru)
  • 2  żółtka

Żółtka utrzeć w misie miksera z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru, aż staną się jasne i puszyste. Następnie dodać do nich mąkę pszenną i budyń w proszku oraz 1/2 szklanki mleka, dokładnie zmiksować.

Pozostałe mleko (1,5 szklanki) zagotować z pozostałym cukrem, po zagotowaniu wlać delikatnie zmiksowaną masę  i ciągle mieszając gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje, zestawić z ognia i ostudzić.

Odłożyć 5 łyżek wiórków kokosowych na posypkę.

Margarynę utrzeć w mikserze dodając po jednej łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Na koniec dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.

Przygotować formę, ja robiłam je w formie o wymiarach 25x33 cm, ale możecie też w nieco mniejszej wówczas uzyskacie jedną warstwę więcej :)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub ja wykładam je folią aluminiową.

A teraz czas na wykonanie!
Na dno formy układamy jeden przy drugim krakersy, na nie wykładamy część naszego kremu, dokładnie rozkładamy i wyrównujemy (nie jest to proste bo krakersy nieźle nam tu tańczą, ale dacie radę :)), następnie koleja warstwa krakersów i znowu krem i jeśli nastawiliście się na jeszcze jedną warstwę to znowu układamy krakersy i ponownie krem.

Wierz posypujemy pozostawionymi 5 łyżkami wiórków kokosowych, można je też wcześniej nieco podprażyć na patelni.

Wstawić do lodówki na przynajmniej 3h aby krakersy namiękły, a krem zgęstniał. Przed podaniem wyjąć a chwilkę z lodówki.

Przechowywać w lodówce.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz