niedziela, 18 stycznia 2015

Sałatka z pomidora i mozzarelli



Pewnie smak wszystkim doskonale znany...
U nas w tej wersji dość często, sama nie wiem czemu, ale jakoś tak nam szybciej i łatwiej :)
W tej wersji jako częsty dodatek do śniadań lub kolacji!
Idealna, zwłaszcza jeśli pomidorki są smaczne.



Składniki:
  • 125 g sera mozzarella w zalewie (u mnie tym razem w jednej kuli, ale można także użyć małych kulek)
  • 1 dojrzały pomidor (jeśli używamy małych kulek mozzarelli to lepiej do nich użyć pomidorków koktajlowych)
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej

Mozzarelle w jednym kawałku pokroić w niewielką kostkę, jeśli używacie małych kulek każdą z nich przekroić na pół.

Pomidora lub pomidory koktajlowe umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Dużego pomidora pokroić w niewielką kostkę, małe pomidorki (w zależności jakiej są wielkości przekroić na połówki lub ćwiartki - tak aby były podobnej wielkości co połówki mozzarelli).

Pomidory i mozzarellę wrzucić do miski.
Dodać bazylię (świeżą lub suszoną), polać oliwą i wymieszać dokładnie.

Podawać od razu.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz