niedziela, 27 listopada 2016

Gofry czekoladowe



Gofry czekoladowe - takich jeszcze u nas nie było :)
No więc się pojawiły, zwłaszcza, że była ku temu okazja!
A z tą okazją było tak, że na listopadowy weekend pojechaliśmy ze znajomymi nad morze, wynajęliśmy sobie wspólne mieszkanko i miło spędzaliśmy czas a głównie odpoczywaliśmy i wdychaliśmy jod na długich spacerach po plaży.
Jak to bywa nad morzem dziewczynom (wszystkim pięciu) włączyła się chęć zjedzenia.... GOFRA!
Gofra poszukiwały codziennie, ale niestety już po sezonie i po gofrach pozostały zamknięte budki...
Ponieważ wcale nie przyszło  mi do głowy aby na ten wyjazd zabrać gofrownicę bo przecież na 100% pewne było że wszystko będzie pozamykane obiecałam dziewczynom że zrobimy po powrocie wieczór gofrowy!
Zatem trzeba było kuć żelazo póki gorące już w kolejny weekend spotkaliśmy się na wieczorze gofrowym!
I te właśnie gofry obok naszych ulubionych drożdżowych pojawiły się na stole!
Gofry mocno czekoladowe - pyszne!
Wielbiciele czekoladowych smaków będą zachwyceni.

Zachęcam do wykonania.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 55 g roztopionego masła
  • 450 g maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać, odstawić.

W misie miksera zmiksować żółtka z przestudzonym, roztopionym masłem, maślanką i ekstraktem. dodać suche składniki i dokładnie zmiksować. Odstawić na 5 minut.

Rozgrzać gofrownicę.

W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę.
Pianę dodać do masy, dodać także czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką w ciasto.

Tak przygotowane ciasto piec w gofrownicy około 3-4 minut, aż gofry będą ładnie odchodziły od gofrownicy i będą chrupiące :)

Podawać i zjadać ciepłe :)
Mniam!


Dziewczyny, kiedy powtórka?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz