sobota, 20 września 2014

Warzywa z kaszą gryczaną i indykiem



Kolejny pomysł na zdrowe danie lunchowe...
...kaszą gryczaną, mnóstwo warzyw i z dodatkiem mięsa drobiowego - kurczak lub indyk...
Danie spokojnie można zjeść na zimno, zatem zostało zapakowane w pojemniki i do szkoły!


Składniki na 2 porcje:
  • 100 g kaszy gryczane
  • 1 duży bakłażan
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 marchewki
  • kilka różyczek brokuły
  • groszek świeży lub mrożony (nie konserwowy)
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g mięsa drobiowego - filet z indyka lub kurczaka
  • marynata do mięsa - 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, pół łyżeczki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, koper
  • sól, pieprz

Mięso pokroić na cienkie paski, w misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dorzucić mięso i dokładnie w niej je obtoczyć, odstawić.

Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Bakłażana pokroić na plastry, obsypać solą z obu stron i odstawić aż puści płyn, wytrzeć go ręcznikiem papierowym, każdy plaster pokroić na 4 części.
Pozostałe warzywa umyć, osuszyć i pokroić - cebulę na półplasterki, paprykę na wąskie paski, brokuł na małe różyczki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w półplasterki.
Na większej patelni rozgrzać oliwę, w pierwszej kolejności wrzucić cebulę i zeszklić ją na niewielkim ogniu, następnie dodać bakłażana, podsmażyć przez chwilę do miękkości, dodać paprykę, marchew, brokuł i garść groszku, wymieszać dokładnie, przykryć i dusić do miękkości brokuł, mieszając co chwilkę.
Posolić, popieprzyć do smaku.

Pod koniec duszenia warzyw, na oddzielnej suchej patelni usmażyć mięso.

Kiedy warzywa będą już miękkie dodać do nich mięso, kaszę gryczaną. Wszystko razem wymieszać. 
Można jeść od razu lub zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą :)

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz