wtorek, 2 września 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowo-cynamonowym



To było danie przy okazji wykorzystywania 10 kg śliwek...
...i do tego miało nie być na słodko... :)


Polędwiczki wieprzowe, zawijane z serem kozim, owinięte w szynkę parmeńską...
...w sosie śliwkowo-cynamonowym...

Zdecydowanie nie jest to danie codzienne...
Całkiem dobre połączenie smaków!
Warto spróbować.

Zachęcam!



Składniki dla 2 osób (6 kawałków):
  • 1 polędwiczka wieprzowa - waga około 250 g
  • 50 g sera koziego w roladzie lub zwykłego camembert
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Polędwicę umyć, usunąć białe włókna, pokroić na 6 kawałków, każdy plaster około 2cm grubości. Mięso rozbić delikatnie, lekko posolić i popieprzyć.
Na środku kłaść plaster sera, posypać świeżym tymiankiem, zwinąć w roladkę a ją owinąć plastrem szynki. Odłożyć.

Na głębszej patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną patelnię układać roladki z wieprzowiny zawinięte w szynkę. Smażyć na jednej stronie około 5 minut, do zrumienienia, przekręcić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut, potem przekręcać na boki i każdy bok smażyć około 2 minuty. Większe roladki można jeszcze chwilkę dłużej podsmażyć. Przełożyć usmażone roladki na talerz.



Składniki na sos:
  • 200 g śliwek
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cayenne lub chilli
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • sól, pieprz


Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować. Wrzucić na patelnię po roladkach i dusić na małym ogniu przez około 5-7 minut.
Pozostałe składniki sosu wymieszać w miseczce. Jak śliwki będą już miękkie wlać do nich cały sos, wymieszać i zagotować.
Następnie dołożyć do nich roladki, ułożyć ładnie na patelni. Posypać świeżym tymiankiem, przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu maksymalnie przez 10 minut.

Zdjąć z ognia i od razu podawać, najlepiej smakuje z ryżem i dobrym czerwonym winem.




Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz