czwartek, 7 sierpnia 2014

Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami



Jedno z bardziej ulubionych ciast mojej rodzinki :)
Tym razem zrobione specjalnie dla moich koleżanek (zgodnie z obietnicą :)) i kolegów z pracy do których to we wtorek wróciłam po 7 miesięcznej nieobecności....

Ciasto dość łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Jednak znika o wiele szybciej...
...więc zdjęcie zrobione tylko "w locie" :)

Zachęcam do zrobienia bo rzeczywiście bardzo dobre w smaku.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g zimnej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Podzielić na 2 części w proporcji 60/40, obie zawinąć w oddzielne folie spożywcze i zamrozić (minimum 1h).

Blachę o wymiarach 33x20cm wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzać do 190ºC.
Na  dno formy zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta, rozłożyć równomiernie na całym dnie i lekko przygnieść dłonią.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do złotego koloru, wyjąć i wystudzić całkowicie.

Składniki na piankę budyniową:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania (80g) budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder

Jeśli spód mamy już ostudzony to zaczynamy ubijać białka na sztywno. po ubiciu dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodajemy także cukier waniliowy.
Następnie po woli wsypujemy budyń w proszku, cały czas miksujemy do rozpuszczenia się budyniu. Na koniec cienką strużką wlewamy olej, miksując tyko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzać do 190ºC.

Na podpieczony spód wykładamy ubitą pianę i wyrównujemy. Na wierzch gęsto układamy maliny, otworkami ku górze, lekko wciskamy je w pianę.
Na wierzch ścieramy na tarce, grube oczka, pozostałe ciasto z zamrażalki.  

Wstawić do piekarnika i piec 30 - 40 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz