wtorek, 24 października 2017

Sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem



Tak, to zdecydowanie moje smaki!
...sernik...
...dynia...
...kajmak...
...cynamon...

..no i na jesienne dni pasuje idealnie!

Kolor sernika jest cudy a sam sernik w smaku rewelacyjny!

Polecam Wam  serdecznie ten sernik w nieco innej odsłonie, nam smakował baaardzo! 

Sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej.
Ja wykorzystałam funkcje pieczenia z parą w swoim piekarniku, aczkolwiek bez tej funkcji wystarczy poziom niżej umieścić naczynie żaroodporne wypełnione po brzegi gorącą wodą.




Składniki na ciasteczkowy spód:
  • 150 g ciasteczek owsianych lub digestive z czekoladą
  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g roztopionego masła
Tortownicę o wymiarach 23/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dni i najlepiej boki także. Aby sernik był idealnie piękny po bokach po upieczeniu najlepiej użyć papieru rantowego lub z papieru do pieczenia wyciąć paski szerokości takiej jak wysokość tortownicy)

Ciasteczka wraz z orzechami zmielić w malakserze na drobno, przesypać do miski, dodać roztopione masło i dokładnie razem wymieszać.
Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać, odstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej.


Składniki na masę serową:
  • 500 g sera dwukrotnie mielonego (używam Wieluń lub Piątnica lub President - kolejność ma znaczenie, podałam w kolejności od najlepszego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 350 g puree z dyni
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: cynamon do oprószenia wierzchu, orzechy włoskie do ozdoby.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zatem należy wyjąć je z lodówki przynajmniej na 2h przed szykowaniem ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C (termoobieg lub pieczenie z parą).

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i powoli wymieszać do dokładnego połączenia, ale nie mieszać zbyt długo, aby nie napowietrzać masy. 

Gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać.
Wstawić do piekarnika (jeśli pieczecie z naczyniem żaroodpornym to wstawcie je teraz wraz z wrzącą wodą do piekarnika - poziom niżej).
Piec przez 10 minut, a następnie temperaturę obniżyć do 130*C i piec kolejne 30-40 minut, do całkowitego ścięcia w środku.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić a następnie (wciąż w tortownicy) wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przed podaniem sernik wyjąć z formy, oprószyć cynamonem i ozdobić orzechami włoskimi!

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz