niedziela, 24 maja 2015

Jagodowo-kokosowa panna cotta light



Panna cotta to jeden z ulubionych deserów moich córek, zaraz po creme brulee...
Tym razem w bardzo urozmaiconej wersji - na mleczku kokosowym zamiast śmietany 36% :) i z musem z jagód....
Bardzo delikatna, mocno owocowa, nie za słodka!
...ale także bardzo syta :)
W sam raz na weekendowy deserek :)
...można wykonać z innych owoców, także borówek, malin, truskawek.....



Składniki dla 4-6 osób:
  • 300 g jagód (u mnie mrożonych)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 60 g cukru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Zamrożone jagody włożyć do garnka i rozmrozić, dodać sok z cytryny i cukier. Zagotować, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się skórek.

Żelatynę wsypać do niewielkiej szklanki i zalać 1/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. 

Mleko kokosowe wraz ze zwykłym wlać do garnka i zagotować, zdjąć z palnika, dodać mus jagodowy, wymieszać.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na kuchence, nie doprowadzać do wrzenia - spowoduje to utratę jej właściwości.
Po rozpuszczeniu dodać do żelatyny 2 łyżki naszej jagodowej mikstury, wymieszać i wlać wszystko z powrotem. Dokładnie wymieszać. Ostudzić najpierw w temperaturze pokojowej,  mieszając co jakiś czas. 
Następnie włożyć do lodówki i schłodzić do większego zgęstnienia, mieszać co jakiś czas aby owoce nie oddzielały się od reszty masy.
Jak masa będzie już dość gęsta przełożyć do docelowych pojemniczków i wstawić na całą noc do lodówki.

Przed podanie:
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce do ozdoby (jagody, borówki)
Śmietanę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać cukier, zmiksować.

Przed podaniem bitą śmietanę położyć na deser i ozdobić świeżymi owocami.


SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz