środa, 28 maja 2014

Placuszki lekko cytrynowe z serkiem mascarpone



Zdecydowanie nasze dziewczyny przepadają za różnego rodzaju plackami czy naleśnikami.
Myślę że przynajmniej raz w tygodniu im je szykuję.
Niektóre robią już same.

Tym razem placuszki o lekko cytrynowym smaku z serkiem mascarpone.
Bardzo dobre, zwłaszcza z frużeliną ze świeżych truskawek...


Składniki na około 16 placuszków (starczy dla 4 osób):
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Serek, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę z cytryny zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do pozbycia się grudek.





Smażyć na oleju na złoty kolor, na średniej mocy palnika. Przewracać na drugą stronę jak na powierzchni placków będą pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odsączać na papierowym ręczniku.





Podawać ciepłe z frużeliną, cukrem pudrem, golden syropem i koniecznie ze świeżymi owocami.





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz