To ostatnio nasza, a raczej dziewczyn ulubiona wersja naleśników.
Naleśniki te robi się z pianą z białek, przez co ciasto jest bardzo puszyste.
Najlepiej smażyć je od razu po przygotowaniu żeby piana nie opadła.
wychodzi nam 8 naleśników i znikają prawie natychmiast :)
Ulubiony dodatek to twarożek z jogurtem oraz frużelina i golden syrop
- 500 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Mleko wymieszać (mikserem lub rózgą) z mąką, dodać cukier i szczyptę soli.
Białko oddzielić od żółtka.
Żółtko dodać do mleka z mąką, wymieszać.
Z białka ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić.
Patelnie rozgrzać, przed usmażeniem pierwszego naleśnika wysmarować ją olejem za pomocą pędzla silikonowego.
Smażyć naleśniki. Jeśli ciasto będzie opadać ubić troszkę.
Te naleśniki jest ciężko podrzucać i przewracać, zatem korzystam z łopatki do ich przewracania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz