wtorek, 6 maja 2014

Naleśniki z pianą



To ostatnio nasza, a raczej dziewczyn ulubiona wersja naleśników.
Naleśniki te robi się z pianą z białek, przez co ciasto jest bardzo puszyste.

Najlepiej smażyć je od razu po przygotowaniu żeby piana nie opadła.

wychodzi nam 8 naleśników i znikają prawie natychmiast :)

Ulubiony dodatek to twarożek z jogurtem oraz frużelina i golden syrop


Składniki na 10 naleśników:
  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Mleko wymieszać (mikserem lub rózgą) z mąką, dodać cukier i szczyptę soli.
Białko oddzielić od żółtka.
Żółtko dodać do mleka z mąką, wymieszać.
Z białka ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić.

Patelnie rozgrzać, przed usmażeniem pierwszego naleśnika wysmarować ją olejem za pomocą pędzla silikonowego.

Smażyć naleśniki. Jeśli ciasto będzie opadać ubić troszkę.
Te naleśniki jest ciężko podrzucać i przewracać, zatem korzystam z łopatki do ich przewracania.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz