sobota, 10 maja 2014

Orkiszowe bułeczki z pestkami dyni


Mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa, można nią spokojnie zastępować mąkę pszenną (jasna-jasną, razowa-razową)
Niestety cena mąki orkiszowej jasnej jest baaardzo wysoko...
ale czasami można się pokusić o jakiś fajny wypiek...

Dzisiaj bułeczki całkowicie orkiszowe z dodatkiem pestek dyni, zarówno do środka jak i na górę.


Składniki na 12 bułeczek:
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g mąki orkiszowej razowej
  • 250 g maki orkiszowej jasnej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki pestek dyni (jednak ilość ta nie do końca mnie zadowoliła, bułeczki tak urosły, że prawie ich nie było)

Do posmarowania: jajko rozbełtane z 1 łyżką mleka
Do posypania: nasiona dynii


Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.



^^^^^^^^^^

Jeśli korzystacie z maszyny do chleba należy wrzucić do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciast drożdżowych/chleba. 

^^^^^^^^^


Z wyrośniętego ciasta uformować 12 bułeczek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.


Piekarnik nagrzać do 200 st C.

Przed samym włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem i posypać dodatkami.

Piec 10-12 minut.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz