To miała być taka mała, cicha niespodzianka na kolację :)
Wraz z koktajlem truskawkowym - bardzo dobrana para :)
Nie do końca udało się ją utrzymać w tajemnicy bo zapach nie tylko roznosił się na cały dom, z powodu gorąca i otwartych okien szybko przyciągnął wszystkich z ogródka do domu, naprawdę było je czuć w najbliższej okolicy.
Zjedliśmy jeszcze lekko ciepłe!
Jestem nimi zachwycona, niesamowite jaki mają smak, cudne...
Na pewno jeszcze się spotkamy :)
Składniki na 10 bułeczek:
- 125 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 16 g cukru waniliowego
- 230 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 10 truskawek
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Kruszonka:
- 50 g roztopionego masła
- 70 g mąki
- 50 g cukru
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto do czasu aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne można dodać jeszcze trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysypanej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h - do podwojenia objętości ciasta.
^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny do chleba, należy wrzucić do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
W trakcie wyrabiania zerknijcie czy ciasto nie jest zbyt luźne.
Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki.
^^^^^^^^^
Przygotować formę do muffinek - jeśli tego wymaga wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części.
Uformować kulkę, spłaszczyć. Na środek układać truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej. Zamknąć w okół niej ciasto.
Włożyć do foremki łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Przygotować kruszonkę - masło roztopić, dodać cukier i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać a następnie kruszyć palcami do powstania kruszonki.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Babeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.
Piec 20 - 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przestudzić nieco w formie a nastęnie wystudzić na kratce.
Jeść póki świeże :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz