poniedziałek, 26 maja 2014

Torcik bezowy z truskawkami



...doskonałe na Dzień Matki lub inne mniejsze lub większe okazje... :)
...lub po prostu jak zostało Wam białek...
...albo jak macie ochotę na wyśmienitą bezę.... :)

Tutaj w połączeniu z truskawkami, krem bez cukru jedynie świeże truskawki, połączenie idealne...


Składniki na blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i po woli, cały czas ubijając. Na sam koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny.

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Na dwie blachy piekarnika położyć papier do pieczenia i odrysować na nich okręgi, u mnie jeden miał 24 cm drugi 18 cm.

Wyłożyć na nie ubitą pianę. Idealna piana powinna być tak sztywna że można ją dowolnie układać.

Włożyć obie blachy do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC i w niej piec bezy 1,5h.
Jeśli beza będzie się za bardzo rumieniła należy zmniejszyć temperaturę piekarnika.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić bezę, najlepiej przez całą noc.

Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (zimnej, prosto z lodówki)
  • 400 g świeżych truskawek

Krem należy zrobić tuż przed nałożeniem na bezę. Ponieważ beza ma być krucha najlepiej nałożyć krem maksymalnie na 1h przed podaniem. Jeśli natomiast musicie nałożyć krem wcześniej możecie spokojnie przechowywać gotowy już tort w lodówce.

Śmietanę ubić na sztywną pianę.
Truskawki umyć, odszypułkować i włożyć do miseczki, rozgnieść je widelcem lub mało dokładnie ręcznym blenderem. Nie robić z nich puree, kawałki truskawek powinny być wyczuwalne.
Rozgniecione truskawki dodać do ubitej śmietany i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia.

Większy blat bezy położyć na paterze, na niego wyłożyć część kremu, na całość. Na krem położyć mniejszy blat bezy, na jego górę wyłożyć resztę kremu.
Górę przyozdobić świeżymi połówkami truskawek.

Suche blaty bezowe można spokojnie przechowywać kilka dni w suchym pomieszczeniu, natomiast bezę z kremem należy już przechowywać w lodówce do 2 dni.




Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz