piątek, 9 maja 2014

Cukinia faszerowana



Cukinie faszerujemy mięsem. Mięso szykujemy z sosem pomidorowym i różnymi dodatkami i przyprawami, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku.



Składniki dla 4 osób:
  • 4 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego, jakiego lubimy)
  • pomidory krojone w puszce
  • Sos pomidorowy
  • 2 cebule szalotki 
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: papryka, pieczarki, papryczka chili
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 200 g tartego żółtego sera (mniej lub więcej, wedle gustu)

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, na pół.
Usunąć środek, miąższ, z pestkami. Pokroić go na kwadraciki.
Na większej i wyższej patelni rozgrzać oliwę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i lekko podsmażyć, zeszklić.
Dodać mięso mielone, smażyć na średniej mocy palnika, do momentu aż mięso będzie usmażone, mieszać co jakiś czas. Dodać pokrojony miąższ z cukinii i opcjonalne dodatki jeśli używamy, smażyć mieszając co jakiś czas. Następnie dodać pomidory z puszki (lub świeże w sezonie letnim), delikatnie przemieszać i smażyć do zagotowania. Dodać sos pomidorowy.
Smażyć do zagotowania, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotować jeszcze przez chwilkę do odparowania nadmiaru płynu. Sos nie powinien być wodnisty. 

Piekarnik rozgrzać do 170ºC.
Nakładać łyżeczką farsz do cukinii, do wypełnienia po brzegi, układać na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 25 minut.
Cukinia powinna być miękka ale nie może być rozgotowana.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz