czwartek, 15 maja 2014

Tarta z łososiem i szpinakiem



...cieniutkie i pyszne kruche ciasto...
...z dodatkiem soczystego łososia...
...i uwielbianego przez nas szpinaku...
...a wszystko to pokryte idealnym sosem...
....i posypane parmezanem....

Idealna na obiad czy kolację, na wizytę gości, znajomych czy domowy posiłek...

Baaardzo dobra....
Już od kilku tygodni miałam ochotę na tartę....

Poniżej znajdziecie przepis także na ciasto kruche do tarty, ale oczywiście, jeśli brak Wam czasu, możecie użyć gotowego ciasta które można kupić w supermarkecie, są w lodówkach.



Składniki na 4 osoby:

Cisto kruche na 2 tarty:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody lub mleka
Mąkę przesiać na stolnicę, usypując górkę, w środku zrobić wgłębienie. Do niego dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, sól, woda lub mleko, szybko zagnieść aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Podzielić na 2 części, zawinąć obie części w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Jeśli będziecie używać tylko jednej części, drugą możecie przechowywać w lodówce do 7 dni albo zamrozić na 3 miesiące.

Do tarty wykorzystujemy 1 połówkę ciasta.
Formę na tartę wysmarować masłem.
Wyjąć 1 połówkę ciasta z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość nieco większą niż średnica formy lub po prostu wylepić nią formę.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190ºC.
Wyjąć formę z lodówki, na ciasto położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową tak aby zakrywała także boki.
Obciążyć ciasto specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolą, grochem lub ryżem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie usunąć papier lub folię z obciążeniem i piec kolejne 12-15 minut do lekko złotego koloru.
Formę wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Nadzienie:
  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 400 g filetu z łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
Szpinak umyć, oderwać same listki. Włożyć na dużą patelnię (najlepiej zrobić to w dwóch turach) i podgrzewać na dużym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż szpinak zwiędnie. Zdjąć z ognia, odcisnąć z wody, posiekać na grube kawałki. Jeśli używamy szpinaku mrożonego to najlepszy będzie ten w liściach, najpierw trzeba go rozmrozić a potem bardzo dokładnie odcisnąć z wody i posiekać.
Filet z łososia opłukać, wyjąć ości, posolić i posmarować oliwą z oliwek. Łososia należy teraz upiec, zgrilować lub ugotować. Ja piekę przez 15 minut w temp. 190ºC. Łososia nie można przesuszyć, musi być soczysty.


Sos:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko, cały czas gotować na niewielkim ogniu, mieszać do czasu aż sos zgęstnieje. Pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. po ostudzeniu dodać roztrzepane jajko, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Na upieczony, ostudzony spód do tarty poukładać na zmianę kawałki łososia i szpinak. 
Zalać całość sosem. Posypać startym na tarce parmezanem.



 

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać przez 30 minut aż wierzch lekko się zarumieni a sos zgęstnieje.

Jeśli coś Wam zostanie to można tartę spokojnie odgrzać na drugi dzień.


SMACZNEGO :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz