czwartek, 22 maja 2014

Krem szparagowy



Sezon szparagowy w pełni a tu dawno nic ze szparagami nie było :)
Śpieszę zatem ekspresowo z kremem.....


Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparag
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula szalotka
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 800 ml buliony drobiowego lub warzywnego, oczywiście najlepszy własnej roboty :)
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie: 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Szparagi dokładnie umyć, odłamać stwardniałe końcówki, pokroić w 3 cm kawałki.
W garnku roztopić masło z oliwą, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i w plasterki pora, zeszklić. Trwa to około 4 minut.
Pod koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Dodać szparagi i smażyć razem około 3 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wlać bulion i zagotować, a następnie gotować jeszcze przez 4 minuty do czasu, aż szparagi będą miękkie.
W połowie gotowania dodać bazylię i dokładnie wszystko wymieszać.

Zupę zmiksować na krem wraz ze śmietanką, jeśli używamy.

Podawać ciepłe. Na wierzch można podać śmietankę bądź tak jak u mnie piankę z ubitego mleka oraz utrzeć świeżego pieprzu.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz