...dawno nie było tu żadnego nowego chleba... :)
Śpieszę zatem z nowym wypiekiem i przepisem...
Chleb polski, jak zwykle na zakwasie, mące pszennej z dodatkiem otrąb owsianych i czarnuszką, ale wy nie musicie jej dodawać, smakuje wyśmienicie....
Wychodzi dość spory zatem piekę go w moim garnku rzymskim, starcza nam go na 2 dni.
Składniki na 1 większy bochenek:
- 300 g letniej wody
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru demerara
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g otrąb owsianych
- 200 g zakwasu żytniego (aktywnego)
- 1/4 - 1/2 łyżeczki drożdży suchych
- opcjonalnie: 2 łyżki czarnuszki lub kminku
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i wymieszać a następnie zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 2 - 2,5h do wyrośnięcia. Złożyć w tym czasie 2-3 razy.
^^^^^^^^^^^^
Jeśli przygotowujesz chleb w maszynie do chleba, wrzuć do niej wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej. Włącz maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15minut). Po tym czasie wyjmij ciasto z maszyny, złóż je aby odgazować i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 h godzin, składając je jeszcze jednokrotnie w tym czasie.
^^^^^^^^^^^^
Po tym czasie ukształtuj z ciasta bochenek i umieść go w koszu do wyrastania chleba lub jak ja w formie, w której będziesz go piec. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 - 1,5h do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie szybko naciąć chleb i wstawić do nagrzanego do 230ºC piekarnika i piec 30 minut. Chleb ten pieczemy z parą i studzimy na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz