czwartek, 29 maja 2014

Tarta migdałowa z truskawkami



A dzisiaj na specjalne życzenie Patrycji i Beaty, jeszcze przed weekendem, może się skusicie i zrobicie!

Tarta migdałowa z truskawkami!
Bardzo dobra, idealne połączenie truskawek z migdałami...
...i wiecie co bardo pasują te małe listeczki mięty, nie tylko wizualnie ale i smakowo.

Łatwa do zrobienia, szybka do zjedzenia :)

Uwaga! Przy robieniu kremu zostaną Wam białka, broń boże ich nie wyrzucać, tylko zrobić bezę :) Jeśli jednak tyle ciast na weekend to za dużo, białka możecie spokojnie zamrozić i zrobić bezę w przyszły weekend.

Do dzieła dziewczyny.


Składniki na kruchy spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść lub zmiksować malakserem. Następnie zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Przygotować formę na tartę o średnicy 25cm.
Jeśli forma tego wymaga wysmarować ją masłem i oprószyć mąką.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, spód i boki, nakłuć widelcem.
Na ciasto położyć papier do pieczenia, zakrywając także brzegi (one najszybciej się przypiekają), wysypać kulki ceramiczne w celu obciązenia (może to być także ryż lub fasola). 

Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec 15 minut, po tym czasie usunąć z ciasta papier do pieczenia wraz z obciążnikami, piec dalej przez 10-15 minut, aż do zrumienienia ciasta.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić, przełożyć na talerz.


Składniki na krem migdałowy:
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru
  • 16 g cukru migdałowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 100 g masła (zwykłego nie roślinnego ani nie margaryny)
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puszystą jasną masę, dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, mieszać jak budyń, aż zgęstniej. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło, mieszać do rozpuszczenia i połączenia z masą.
Jeszcze ciepłe położyć na spód tarty, wystudzić i schłodzić w lodówce. 

Ponadto:
  • 500 g truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
Na schłodzoną tartę wyłożyć truskawki i posypać podprażonymi płatkami migdałowymi, przyozdobić małymi listkami mięty.

Smacznego.







2 komentarze:

  1. pierwszy krok zrobiony! kupiona foremka siliconowa :))) zobaczymy czym się pochwalę po weekendzie...
    dzięki Kasia, presję czuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. ...bo ja, nie wiem czemu, zafiksowałam się że chciałaś na słodko, nie na słono....
    Ale teraz wyjścia nie masz...
    Poza tym masz już foremkę więc najpierw zrobisz na słodko a potem na wytrawnie :)
    Kilka przepisów tutaj http://slodko-wytrawnie.blogspot.com/search/label/Wytrawnie_Tarty polecam zwłaszcza tą z krewetkami....

    OdpowiedzUsuń