sobota, 31 maja 2014

Pstrąg ze szpinakiem w sosie śmietanowym



Jak go zobaczyłam to straszliwie chciałam go zjeść :)
Pstrąg łososiowy!
Uwielbiam ryby i zdecydowanie za mało ich jadam.

To był szybki pomysł na dobry, zdrowy i naprawdę ekspresowy w przygotowaniu obiad.
...w połączeniu ze szpinakiem i sosem śmietanowym, podane z tagliatelle...

Mniam....

Oczywiście możecie to danie przygotować także z inną rybą, doskonale będzie tu pasował dorsz, halibut czy łosoś.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 2 duże filety z pstrąga łososiowego ze skórą (około 450 g)
  • 1 cebula szalotka
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Rybę umyć, oskrobać łuski, jeśli chcecie pokroić na mniejsze kawałki. Ja tak zrobiłam, zdecydowanie łatwiej go potem ogarnąć.
Rybę posolić, popieprzyć, odłożyć na bok.

Cebulę przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Na większej patelni (w niej przygotujemy całe danie) rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić do zeszklenia na małym ogniu.
W tym czasie umyć szpinak. Wrzucić go na patelnię, posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Smażyć około 3 minut do zwiędnięcia szpinaku.
Dodać śmietanę, posolić, popieprzyć i wszystko dobrze razem wymieszać.
Dołożyć do patelni rybę, układając jedną obok drugiej, skórą do góry.
Nakryć przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut.
Po tym czasie przekładać danie na talerz, tym razem układać rybę skórą do dołu :)

Idealnie pasuje do niej tagliatelle.

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz