Cytrynówka - wart polecenia alkohol, zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych...
Świetny na wszelakie spotkania ze znajomymi...
Przepis przyniosłam do domu dzięki uprzejmości Szymona... to on niejednokrotnie mnie nią częstował na wszelkiego rodzaju spotkaniach/imprezach.
Obecnie specjalistą w naszym domu od przygotowywania tego trunku jest Maciek, ja już tylko degustuje :)
A jest co, jest naprawdę dobra a co najważniejsze dzień kolejny nie jest ciężki po jej spożyciu :)
Składniki na 2,5 litra:
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 1 kg cytryn (najlepsze są soczyste, świeże i dojrzałe)
- 0,75 kg cukru
Zagotuj 1 litr wody, wsyp cukier i zamieszaj do rozpuszczenia cukru.
Cytryny umyj, obetnij obie końcówki, przekrój na pół, obie połówki wyciśnij do wody z cukrem i wrzuć je do niej.
Odstaw, aż wystygnie (przykryj jakąś ściereczką). Po wystudzeniu wlej 1 litr spirytusu i wymieszaj.
Odstaw na 24h co kilka godzin mieszając.
Po 24h wyjmij i wyciśnij wszystkie połówki cytryn, wyrzuć je do śmieci.
Odstaw ponownie na 24h co kilka godzin mieszając
Po 24h przecedź mieszankę przez ściereczkę lub jakieś sito i przelej do butelek.
Ta wersja cytrynówki nie musi leżakować, można ją praktycznie od razu spożywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz