Pavlova - to królowa wśród bez.
Porwałam się na czekoladową... smakowo za całokształt - szóstka!
Zostało mi nieco białek (po lodach)... zatem postanowiłam w ten sposób życzyć Natalce i Emilce powodzenia w najbliższych dniach podczas egzaminów z instrumentów...
Powodzenia:)
Oczywiście najlepsza z owocami sezonowymi, zatem dzisiaj była z truskawkami :)
Składniki:
- 6 białek
- 300 g dronego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady
Na wierzch:
- 300 - 500 ml śmietany kremówki (ja dałam 300 i było wystarczająco)
- 500 g truskawek lub innych owoców
- opcjonalnie: 2-3 łyżki startej gorzkiej czekolday
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, po woli, wciąż ubijając.
Następnie przesiać kakao i wmiksować. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i wmiksować, dodać posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Wyłożyć bezę i wyrównać. Masa powinna być bardzo gęsta i dać się układać dowolnie.
Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec przez 1h i 15 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz