piątek, 30 maja 2014

Halibut na szparagach



To było idealne połączenie....
Tak, było, bo cała zawartość garnka rzymskiego zniknęła w ekspresowy tempie...
...nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia przed nałożeniem na talerze :)

Ja zrobiłam w garnku rzymskim, co i Wam polecam, jeśłi jednak takowego nie posiadacie możecie zrobić to danie w zwykłym naczyniu żaroodpornym.

Podałam z pieczonymi ziemniaczkami w mundurkach.

Zatem jeśli nie macie pomysłu na kolację lub weekendowy obiad, polecam udanie się po halibuta i zielone szparagi :)


Składniki dla 4 osób:
  • 800 g halibuta (może być zarówno mrożony jak i świeży)
  • 1,5 lub 2 pęczki zielonych szparagów
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Mrożonego halibuta rozmrozić, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na dwie części odcinając główki i zostawiając łodygę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko podsmażyć.

Jeśli używacie garnka rzymskiego pamiętajcie go namoczy na 20 minut przed szykowaniem dania i włożeniem do zimnego piekarnika, jeśli korzystacie z normalnego naczynia żaroodpornego wysmarujcie je masłem i rozgrzejcie piekarnik do 190ºC.

Na dno naczynia ułóżcie szparagi, tylko łodygi, główki odłóżcie na bok.
Na szparagi poukładajcie halibuta, należy go posoli, popieprzyć i delikatnie posmarować oliwą z oliwek.

Jeśli pieczecie w garnku rzymskim - przykryjcie garnek, wstawcie do zimnego piekarnika i pieczcie w temperaturze 170ºC przez 50 - 60 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywę, wrzućcie główki szparag i pieczcie dalej bez przykrycia.

Jeśli pieczecie w naczyniu żaroodpornym - należy piec w temperaturze 190ºC przez 25 minut, na koniec pieczenia wrzucić główki szparag.

Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz