Tak dzisiaj bardzo słodko i ciasteczkowo się tu zrobiło:)
...ale obiecywałam, że będą jedne po drugich :)
Te ciasteczka robię już od ponad 3 lat i nic a nic się nam nie znudziły.
Są ładne i efektowne przez popękania na cukrze pudrze, a do tego są smacznie czekoladowe z lekkim smakiem kawowym...
Im świeższe tym lepsze, ale po kilku dniach, jeśli się ostaną, też dobre :)
...ale obiecywałam, że będą jedne po drugich :)
Te ciasteczka robię już od ponad 3 lat i nic a nic się nam nie znudziły.
Są ładne i efektowne przez popękania na cukrze pudrze, a do tego są smacznie czekoladowe z lekkim smakiem kawowym...
Im świeższe tym lepsze, ale po kilku dniach, jeśli się ostaną, też dobre :)
Składniki na około 25 sztuk:
- 50 g masła
- 75g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier puder do obtoczenia ciastek
Czekoladę,
kawę, masło topimy w kąpieli wodnej (wkładamy w miseczkę, najlepiej metalową a miseczkę na niewileki garnuszek, tak aby miska się na nim opierała, z wodą i gotujemy).
Odstawiamy aż przestygnie.
Jajka, cukier, sól miksujemy około 5 min, dodajemy masę czekoladową i mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem, dodajemy do masy i wyrabiamy.
Całą masę stawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ładnie popękają.
Na drugi dzień formujemy kulki, obficie obtaczamy w pudrze i pieczemy :) 11 min w 180ºC. Nie można piec ich dłużej do wtedy nie będą miękkie w środku!
Smacznego.
Jajka, cukier, sól miksujemy około 5 min, dodajemy masę czekoladową i mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem, dodajemy do masy i wyrabiamy.
Całą masę stawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ładnie popękają.
Na drugi dzień formujemy kulki, obficie obtaczamy w pudrze i pieczemy :) 11 min w 180ºC. Nie można piec ich dłużej do wtedy nie będą miękkie w środku!
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz