wtorek, 6 maja 2014

Kajzerki



Nadszedł czas żeby zrobić zamiast chleba bułeczki :)
Pomimo iż dziewczynki lubią chleb zawsze entuzjastycznie reagują na bułeczki i one jakoś szybciej znikają :)

Chodziłam i na głos zastanawiałam się jakie bułeczki by tu dzisiaj upiec...
...na co Emilka powiedziała "...oj upiecz zwykłe kajzerki..."

...i rzeczywiście zawsze coś wymyślam urozmaicam anigdy nie piekłam zwykłych kajzerek...

...no i udały się :)
...nawet nacięcia wyszły w miarę podobne :)



Składniki na 12 kajzerek:
  • ¾ szklanki letniej wody 
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. 

^^^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny to należy wrzucić wszystkie powyższe składniki wg kolejności podanej i włączyć maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba/ciasta drożdzowego.
^^^^^^^^^^^^^

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem na 45 minut. 
Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz