Nadszedł czas żeby zrobić zamiast chleba bułeczki :)
Pomimo iż dziewczynki lubią chleb zawsze entuzjastycznie reagują na bułeczki i one jakoś szybciej znikają :)
Chodziłam i na głos zastanawiałam się jakie bułeczki by tu dzisiaj upiec...
...na co Emilka powiedziała "...oj upiecz zwykłe kajzerki..."
...i rzeczywiście zawsze coś wymyślam urozmaicam anigdy nie piekłam zwykłych kajzerek...
...no i udały się :)
...nawet nacięcia wyszły w miarę podobne :)
Składniki na 12 kajzerek:
- ¾ szklanki letniej wody
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
^^^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny to należy wrzucić wszystkie powyższe składniki wg kolejności podanej i włączyć maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba/ciasta drożdzowego.
^^^^^^^^^^^^^
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem na 45 minut.
Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz