Rzeczywiście są to kokilki rozmaitości...
Znaleźć w nich można krewetki, małże, dwa rodzaje ryb a wszystko w sosie z dodatkiem białego wina...
Zapiekane w piekarniku pod cienkimi paskami ciasta francuskiego.
Szybkie do zrobienia, idealna do smaku jest kolendra, ale jeśli jej nie macie natka pietruszki także dobrze tu pasuje.
UWAGA! Istotne jest pilnowanie podanego w przepisie czasu, aby ryby nie były rozgotowane.
Chyba wielbicieli ryb i owoców morza nie muszę bardzo namawiać na to danie....
Składniki na 4 osoby:
- 2 cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g krewetek, sparzonych, obranych, bez ogonków
- 500 g ryby (ja daję dwa rodzaje najczęściej jest to łosoś, dorsz lub halibut)
- 200 g małży (ja kupuję opakowanie mrożonych)
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki białego wina
- 1 limonka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki natki pietruszki lub kolendry
- 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1/2 dużego arkusza ciasta francuskiego
- 4 łyżki roztopionego masła
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić mieszając co jakiś czas, zajmie nam to około 7 minut.
Krewetki obrać, umyć osuszyć, ryby umyć, osuszyć, usunąć z nich ości i pokroić w kostkę. Małże rozmrozić, ale mogą być nieco zmrożone.
Do cebuli i czosnku dodać krewetki, ryby i małże i gotować razem 30 sekund, posolić popieprzyć, wlać wino i zagotować, gotować 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dodać sok i skórkę z limonki, śmietanę kremówkę i musztardę. Gotować wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Na sam koniec dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Zawartość patelni rozłożyć do kokilek.
Ciasto francuskie kroić w cienkie, długie paski.
Układać na wierzchu kokilek składając je w kokardki. Posmarować paski ciasta roztopionym masłem.
Zapiekać w piekarniku przez 15 minut do czasu aż ciasto ładnie urośnie i się zarumieni.
Smacznego.
Do cebuli i czosnku dodać krewetki, ryby i małże i gotować razem 30 sekund, posolić popieprzyć, wlać wino i zagotować, gotować 3 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dodać sok i skórkę z limonki, śmietanę kremówkę i musztardę. Gotować wszystko razem jeszcze przez 2 minuty. Na sam koniec dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Zawartość patelni rozłożyć do kokilek.
Ciasto francuskie kroić w cienkie, długie paski.
Układać na wierzchu kokilek składając je w kokardki. Posmarować paski ciasta roztopionym masłem.
Zapiekać w piekarniku przez 15 minut do czasu aż ciasto ładnie urośnie i się zarumieni.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz