piątek, 23 maja 2014

Bułeczki z siemieniem lnianym



To chyba bułeczki, które są w naszej czołówce tych NAJ.
Mix mąki pszennej jasnej z pełnoziarnistą i z.... mielonym siemieniem lnianym, który daje naprawdę niesamowity smak....
Idealna na śniadania, mi smakuje najlepiej z samym masłem i pomidorkiem :)

Składniki na 16 bułeczek:

  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki zmielonych ziaren siemienia lnianego
  • 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych

Ponadto: 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • mak i siemię lniane do posypania


Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać miód i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę (jasną i pszenną), zmielone siemię lniane, miksturę drożdżową, ciepłą wodę, resztę mleka, sól i jajko. Wyrobić ciasto a pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 1h. Ciasto musi podwoić swoją objętość.


^^^^^^^^^^
Jeśli używacie maszyny do chleba, należy wrzucić do niej wszystkie składniki w kolejności podanej i włączyć program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego/chleba.
^^^^^^^^^^^


Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić.
Podzielić na 16 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym i makiem.
Piec około 15-20 minut.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz