...okazało się że jabłek do użycia jest dość dużo...
A że dzień wolny, to przydałoby się coś na podwieczorek :)
Niestety nie jest to nasza NAJ szarlotka tylko nieco uproszczona wersja - po prostu ciasto z jabłkami i cynamonem, tak żeby było do kawki/herbatki.
No więc powstała :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 g roztopionej margaryny
- 1,2 kg jabłek
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder, do posypania
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę.
Orzechy nieco pokroić.
Jajka w całości ubić na lekką i puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować.
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wylać na blachę, wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz