piątek, 2 maja 2014

Szybkie i dobre ciasto z jabłkami i cynamonem



...okazało się że jabłek do użycia jest dość dużo...
A że dzień wolny, to przydałoby się coś na podwieczorek :)

Niestety nie jest to nasza NAJ szarlotka tylko nieco uproszczona wersja - po prostu ciasto z jabłkami i cynamonem, tak żeby było do kawki/herbatki.

No więc powstała :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g roztopionej margaryny 
  • 1,2 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder, do posypania

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej 
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. 
Orzechy nieco pokroić.
Jajka w całości ubić na lekką i puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. 
Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować.
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto wylać na blachę, wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz