wtorek, 27 maja 2014

Lody truskawkowe



Maszyna do lodów nie stoi u nas bezczynnie :)

Tym razem pokusiłam się o wykorzystanie świeżych truskawek.
...i co mam Wam napisać... to był świetny pomysł!
Lody są idealnie pyszne, kremowe...
A ten smak.... zniknęły za pierwszym podejściem!
Nawet nie wiem czy w mojej klasyfikacji nie wyprzedziły tych waniliowych...

Jak nic powtórzę je w nadchodzących dniach :)

Lody oczywiście można robić bez specjalnej maszyny - instrukcja na końcu postu :)
Do zrobienia, ale z maszyną oczywiście łatwiej.




Składniki na około 1,5 litra lodów:
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 500 g truskawek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • nasionka z 1 laski wanilii

Truskawki, umyć odszypułkować, wraz z sokiem z cytryny zmiksować na puree, odstawić.

Do garnuszka z grubym dnem wlać mleko, kremówkę i ziarenka wanilii. Gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

W tym samym czasie w misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem na jasny i puszysty krem.
Po zagotowaniu się mleka z kremówką, wlać do niego masę żółtkową, cały czas mieszać do lekkiego zgęstnienia. Mieszanka tylko lekko zgęstnieje, nie można doprowadzić do wrzenia gdyż spowoduje to zważenie się masy. 
Zdjąć z palnika.


Jeśli masa jednak się Wam zważy, należy przelać ją do metalowej miski i trochę pomiksować gotując na parze. Masa nie będzie już idealnie gładka ale lody z niej wyjdą.

Natychmiast po zdjęciu z palnika dodać puree z truskawek i wszystko dokładnie wymieszać. Garnek przykryć folią spożywczą, całą masę należy dobrze schłodzić do temperatury lodówkowej. Trwa to kilka godzin.



Po dobrym schłodzeniu należy wlać lody do maszyny do lodów i dalej postępować z instrukcją producenta.
Lody zrobione z maszyny także wymagają zazwyczaj jeszcze domrożenia w zamrażalce.



Lody własnej roboty bardziej zamarzają niż sklepowe stąd przed podaniem trzeba je wyjąć nieco wcześniej z lodówki.

Jeśli nie posiadacie maszyny do lodów możecie także zrobić takie lody. Schłodzone składniki należy zmiksować i przelać do pojemnika w którym będą się zamrażać. Wstawić do zamrażalki i co 30 minut w pierwszych 3 godzinach musisz wyjmować lody z zamrażalki i je miksować - redukujesz w ten sposób kryształki lodu, co powoduje że lody będą kremowe i puszyste.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz