piątek, 16 maja 2014

Bułki na jogurcie



Co jakiś czas znajduję nowy przepis do wypróbowania...

Ten wpadał mi w oczy już nie raz, ale jakoś nie mogłam przekonać się do bułek śniadaniowych, nie słodkich, na jogurcie....

...no i kilka dni temu zaryzykowałam....

I to był bardzo dobry pomysł.
Bułki są po prostu rewelacyjne!
Są niesamowicie smaczne, gładkie i takie puszyste w środku.
Pasują idealnie do kanapek szkolnych, zarówno do wędliny jak i serka, ale też są dobre tak same, do popicia jogurtem lub kefirem.

...myślę, że nie jednokrotnie zawitają jeszcze u nas w domu :)



Składniki na 12 bułeczek:
  • 120 ml mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych

Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania oraz sezam do posypania


Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść lub użyć miksera. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

**************
Jeśli korzystacie z maszyny do pieczenia chleba, to należy wrzucić do niej wszystkie powyższe składniki w kolejności podanej i nastawić program na wyrabianie i wyrastanie ciasta.
**************

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut.

Studzić na kratce.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz