Co jakiś czas znajduję nowy przepis do wypróbowania...
Ten wpadał mi w oczy już nie raz, ale jakoś nie mogłam przekonać się do bułek śniadaniowych, nie słodkich, na jogurcie....
...no i kilka dni temu zaryzykowałam....
I to był bardzo dobry pomysł.
Bułki są po prostu rewelacyjne!
Są niesamowicie smaczne, gładkie i takie puszyste w środku.
Pasują idealnie do kanapek szkolnych, zarówno do wędliny jak i serka, ale też są dobre tak same, do popicia jogurtem lub kefirem.
...myślę, że nie jednokrotnie zawitają jeszcze u nas w domu :)
Składniki na 12 bułeczek:
- 120 ml mleka
- 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania oraz sezam do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść lub użyć miksera. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
**************
Jeśli korzystacie z maszyny do pieczenia chleba, to należy wrzucić do niej wszystkie powyższe składniki w kolejności podanej i nastawić program na wyrabianie i wyrastanie ciasta.
**************
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz