Wydawało mi się wcześniej, że wcale tak wielu ich nie piekę a jednak jak zaczęłam przelewać je tutaj to coraz ich więcej....
A jeszce kilka naszych ulubionych w zanadrzu :)
Tym razem chlebek dla tych lubiących chleby z ziarnami, w tym są siemię lniane, złoty len i słonecznik...
Bardzo smaczne zwłaszcza takie jeszcze leciutko ciepłe....
....najlepszy sam lub z odrobiną masełka....
Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub przełożyć do formy, ja piekłam w formie 23x13 cm. pozostawić do wyrastania.
Składniki na 1 bochenek:
Składniki na ziarno:
- 35 g siemienia lnianego
- 100 g wody
Siemię lniane zalać wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić do napęcznienia w ciepłe miejsce na 12-16h, najlepiej na noc.
Składniki na zaczyn:
- 75 g mąki pszennej
- 90 g wody
- 2 łyżki zakwasu
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16h.
Składniki na ciasto chlebowe:
- 175 g wody
- 18 g (1 łyżka) soli
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g mąki żytniej jasnej
- 60 g uprażonych ziaren słonecznika
- 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
- 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
- 170 g zaczynu (patrz wyżej)
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie około 3 minut, ręcznie do 10 minut. Ciasto zostawić do odpoczęcia'na ok. 2 do 2,5 godzin.
W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry.
Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
^^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny to należy wrzucić wszystkie powyższe składniki wg kolejności podanej powyżej i włączyć maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15 minut).
Po tym czasie wyjąć ciasto z maszyny zagnieść zgodnie z instrukcją powyżej, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę.
^^^^^^^^^^
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC.
Chleb wyjąć, delikatnie naciąć. Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.
Chleb wyjąć, delikatnie naciąć. Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz