niedziela, 4 maja 2014

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem




...tak sobie pomyślałam ostatnio, że dość sporo tych chlebków się tutaj zrobiło....
Wydawało mi się wcześniej, że wcale tak wielu ich nie piekę a jednak jak zaczęłam przelewać je tutaj to coraz ich więcej....
A jeszce kilka naszych ulubionych w zanadrzu :)

Tym razem chlebek dla tych lubiących chleby z ziarnami, w tym są siemię lniane, złoty len i słonecznik...
Bardzo smaczne zwłaszcza takie jeszcze leciutko ciepłe....

....najlepszy sam lub z odrobiną masełka....



Składniki na 1 bochenek:
Składniki na ziarno:
  • 35 g siemienia lnianego
  • 100 g wody

Siemię lniane zalać wodą, przykryć folią spożywczą i odstawić do napęcznienia w ciepłe miejsce na 12-16h, najlepiej na noc.


Składniki na zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej
  • 90 g wody
  • 2 łyżki zakwasu

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić przykryte w temperaturze pokojowej również na 12 do 16h.


Składniki na ciasto chlebowe:
  • 175 g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g mąki żytniej jasnej
  • 60 g uprażonych ziaren słonecznika
  • 30 g uprażonych ziaren siemienia lnianego
  • 130 g namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
  • 170 g zaczynu (patrz wyżej)
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Następnego dnia wymieszać wszystkie składniki ciasta chlebowego. W maszynie około 3 minut, ręcznie do 10 minut. Ciasto zostawić do odpoczęcia'na ok. 2 do 2,5 godzin. 
W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto jeszcze raz zagnieść. W tym celu rozpłaszczyć kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię, aby pozbyło się gazów. Następnie z każdej z czterech strony zawinąć na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do góry. 
Można tę czynność powtórzyć dwukrotnie w odstępach czasowych ok. 50-minutowych.
^^^^^^^^^^^
Jeśli korzystacie z maszyny to należy wrzucić wszystkie powyższe składniki wg kolejności podanej powyżej i włączyć maszynę na wyrabianie i wyrastanie chleba (u mnie 1h 15 minut). 
Po tym czasie wyjąć ciasto z maszyny zagnieść zgodnie z instrukcją powyżej, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę.

^^^^^^^^^^

Po upływie wyżej wymienionego czasu uformować owalny bądź podłużny bochenek i umieścić delikatnie (zawinięciem do góry) w koszyku do wyrastania lub przełożyć do formy, ja piekłam w formie 23x13 cm. pozostawić do wyrastania.
Czas wyrastania to około 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25ºC. 

Chleb wyjąć,
 delikatnie naciąć. Piec około 40 – 45 minut w temperaturze 220ºC.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz