To jedne z bardziej ulubionych naszych jajek faszerowanych, aż dziwne że do tej pory jeszcze się tu nie pojawiły :)
Bardzo fajna propozycja na śniadanie, przystawkę na wizytę gości czy imprezkę...
Zachęcam do wykonania.
Składniki dla 4 osób:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula szalotka
- 8 pieczarek
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Cebulę drobno posiekać i dusić na rozgrzanej patelni z oliwą przez mniej więcej 5 minut. Dodać umyte, osuszone i pokrojone w półplasterki pieczarki.
Smażyć razem do momentu aż pieczarki się nieco podsmażą.
Zdjąć z patelni i drobno posiekać, przełożyć do miseczki.
Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do pieczarek z cebulą.
Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i drobno je posiekać, dodać do miseczki.
Jeśli jajka nie są stabilne można nieco przyciąć spód aby dobrze stały na talerzu.
Odkrojone jajko także posiekać i dodać do miski.
Zawartość miseczki posolić, popieprzyć dodać majonez i dokładnie wymieszać.
Łyżeczką nakładać farsz do wgłębień po żółtku i nieco więcej.
Ozdobić pojedynczymi natkami pietruszki lub kiełkami, lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz