....i znowu szparagi :)
Tym razem z kurczakiem, zwinięty w szynkę, w sosie śmietanowym z pesto...
Zdecydowanie inny smak niż poprzedniego.... ale także baardzo dobre...
Podłam z ryżem jaśminowym, ale równie dobrze będzie smakować z młodymi ziemniaczkami czy świeżym chlebkiem....
Danie robi się bardzo szybko.... polecam....
...skuście się :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 nieduża podwójna pierś kurczaka (400 g)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-6 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej (cienko krojonej)
- 1 paczka zielonych szparagów
- 4 łyżki zielonego pesto
- 80 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- listki świeżej bazylii do przybrania
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien, kostek, chrząstek. Pokroić na mniejsze kawałki (4-6, w zależności od wielkości mięsa), odrobinę posolić i popieprzyć. Obtoczyć delikatnie w mące, każdy kawałek zawinąć w szynkę i odłożyć na bok.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na mniejsze kawałki, ja jeden szparag dzieliłam na 3 części. Szparagi najlepiej ugotować na parze (5 minut), a jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze wrzucić na wrzącą wodę i gotować 4 minuty. Po tym czasie natychmiast odlać wodę i przepłukać zimną.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy.
włożyć na nią zawinięte piersi kurczaka, smażyć z jednej strony 6 minut, na średniej mocy palnika, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć 5 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę i pesto i delikatnie wymieszać do połączenia sosu, chwilę zagotować i dodać szparagi, delikatnie wmieszać je w sos. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Gotować tylko do zagotowania sosu, odstawić z ognia.
Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz