niedziela, 25 maja 2014

Tarta na cieście filo ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami



Ciasto filo jest bardzo delikatne i chrupkie, nie nasiąka też farszem...
Tu w idealnym połączeniu ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, a smaku dodają oliwki i orzeszki pini.
Całe danie jest delikatne ale bardzo smaczne.
Robi się je szybko, jest idealne na wizytę gości czy kolację.

Nie jest jednak łatwo znaleźć ciasto filo, ale w marketach typu Piotr i Paweł oraz Alma powinniście je znaleźć.

Zachęcam do zrobienia.


Składniki na 4 porcje:
  • 125 g ciasta filo
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 190 g pomidorów suszonych z oleju
  • 125 g sera feta
  • 2 jajka
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 łyżki orzeszków pini

Ciasto filo rozmrozić.

Szpinak świeży umyć, usunąć łodyżki. W garnuszku lub patelni nieco go poddusić aby zwiędł.
Zestawić z ognia, odcisnąć resztkę wody, ostudzić. Po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki (posiekać ale dość grubo).
Wrzucić do miski, dodać pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory oraz ser feta pokrojony w kostkę.
Jajka roztrzepać trzepaczką w oddzielnej miseczce i dodać do farszu. Oliwki pokroić w plasterki, dodać do farszu wraz z orzeszkami pini (zostawić łyżkę na posypanie po wierzchu) i wymieszać delikatnie wszystko razem.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Przygotować tortownicę o wymiarach 24cm.

Delikatnie rozwinąć ciasto filo - uwaga bo jest bardzo delikatne i łatwo się rwie. Posmarować w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Włożyć do tortownicy, olejem do dołu, tak aby ciasto wystawało ponad tortownicę.
Smarować olejem kolejne płaty i dalej układać, obok a potem kolejną warstwę.
Zostawić około 1-2 płatów (w zależności od wielkości) na górę.
Wyłożyć farsz.
Przykryć wystającymi kawałkami ciasta, oraz odłożonymi płatami. Posypać na wierzchu zostawionymi orzeszkami pini.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 25-30 minut.

Wyjąć z formy.
Można podawać z oliwą z oliwek lub tzatzikami.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz