czwartek, 29 maja 2014

Młoda kapusta



Młoda kapusta - typowo polskie danie, aż szkoda nie zrobić jak zaczyna pojawiać się młoda kapusta :)

U nas gości dość często, tym razem do grilla, pasuje idealnie.

U nas w wersji z boczkiem, ale oczywiście  możecie ją zrobić bez niej.

Niezwykle prosty i szybki dodatek do różnego rodzaju dań.



Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 młoda kapusta
  • duży pęczek koperku
  • 1 pęczk dymki
  • boczek
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Kapustę przekroić na pół i pokroić w "plastry", wrzucić do garnka z odrobiną wody. gotować/dusić na małym ogniu, co chwila mieszając aby kapusta się nie
przypaliła.
Nie musicie brać dużego garnka, bo kapusta będzie osiadać, możecie też dodawać kapustę stopniowo.
Dymkę pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Gotować do momentu aż cała kapusta "osiądzie", posolić i popieprzyć do smaku.
Dusić jeszcze przez kolejne 15 minut.

W tym samym czasie boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
Ja odlałam nadmiar tłuszczu bo było go dla nas zdecydowanie za dużo.
Dodać łyżkę mąki i wymieszać robiąc zasmażkę, od razu dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

Jeśli nie używacie boczku zasmażkę można zrobić na maśle.
Dusić kolejne 5 minut.
Koper posiekać i dodać do kapusty. Wymieszać i zestawić z ognia.

Podawać ciepłe. Idealna do dań mięsnych, zwłaszcza do mięsa pieczonego czy smażonego, idealne do grilla. Smakuje wyśmienicie także z samymi młodymi ziemniakami z koperkiem.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz