Młoda kapusta - typowo polskie danie, aż szkoda nie zrobić jak zaczyna pojawiać się młoda kapusta :)
U nas gości dość często, tym razem do grilla, pasuje idealnie.
U nas w wersji z boczkiem, ale oczywiście możecie ją zrobić bez niej.
Niezwykle prosty i szybki dodatek do różnego rodzaju dań.
U nas gości dość często, tym razem do grilla, pasuje idealnie.
U nas w wersji z boczkiem, ale oczywiście możecie ją zrobić bez niej.
Niezwykle prosty i szybki dodatek do różnego rodzaju dań.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1 młoda kapusta
- duży pęczek koperku
- 1 pęczk dymki
- boczek
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Kapustę przekroić na pół i pokroić w "plastry", wrzucić do garnka z odrobiną wody. gotować/dusić na małym ogniu, co chwila mieszając aby kapusta się nie
przypaliła.
Nie musicie brać dużego garnka, bo kapusta będzie osiadać, możecie też dodawać kapustę stopniowo.
Dymkę pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Gotować do momentu aż cała kapusta "osiądzie", posolić i popieprzyć do smaku.
Dusić jeszcze przez kolejne 15 minut.
W tym samym czasie boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
Ja odlałam nadmiar tłuszczu bo było go dla nas zdecydowanie za dużo.
Dodać łyżkę mąki i wymieszać robiąc zasmażkę, od razu dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
Dusić kolejne 5 minut.
Koper posiekać i dodać do kapusty. Wymieszać i zestawić z ognia.
Podawać ciepłe. Idealna do dań mięsnych, zwłaszcza do mięsa pieczonego czy smażonego, idealne do grilla. Smakuje wyśmienicie także z samymi młodymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz