Frittata to danie hiszpańskie, ale po naszemu to omlet tyle że najpierw podsmażany jest na kuchni a potem zapiekany w piekarniku.
Zatem naczynie do tego najlepsze jest takie, które można używać zarówno na płycie/gazie i w piekarniku.
Idealne są naczynia/patelnie żeliwne, ja takowej jeszcze nie mam zatem zrobiłam ją w patelni teflonowej.
Frittata ta jest na ostro, główny składnik, oprócz jajek to hiszpańska kiełbasa chorizo - mi ona bardzo smakuje, z dodatkiem papryki słodkiej i chili...
Jak robiłam ją pierwszy raz to dodałam paprykę chili w proszku, teraz miałam już normalną papryczkę, ale smak jest nieporównywalny...
Nie jest bardzo ostro, ale ostra... i jest naprawdę dobra.
Idealna z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek.
Zatem naczynie do tego najlepsze jest takie, które można używać zarówno na płycie/gazie i w piekarniku.
Idealne są naczynia/patelnie żeliwne, ja takowej jeszcze nie mam zatem zrobiłam ją w patelni teflonowej.
Frittata ta jest na ostro, główny składnik, oprócz jajek to hiszpańska kiełbasa chorizo - mi ona bardzo smakuje, z dodatkiem papryki słodkiej i chili...
Jak robiłam ją pierwszy raz to dodałam paprykę chili w proszku, teraz miałam już normalną papryczkę, ale smak jest nieporównywalny...
Nie jest bardzo ostro, ale ostra... i jest naprawdę dobra.
Idealna z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki na 2 porcje (na patelnię o średnicy 18 - 20 cm):
- 50 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
- 4 jajka
- 30 ml mleka
- 2 łyżki mascarpone lub 50 g sera żółtego, lub koziego lub fety lub brie
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy do smaku: słodka papryka, sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kiełbaskę pokroić na cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę.
Dodać rozdrobnione mascarpone lub inny ser, pokrojoną na plasterki i oczyszczoną z nasion papryczkę chili oraz szczypiorek. Wszystko wymieszać i dodać przyprawy.
Przygotować patelnię, na której można smażyć na kuchence jak i zapiekać w piekarniku lub inne nieduże naczynie żaroodporne o średnicy około 18-20 cm.
Postawić na małym ogniu i włożyć kiełbaskę, smażyć przez około 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając, aż tłuszcz się wytopi a kiełbaska będzie lekko zrumieniona. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką i i smażyć razem przez około 1 minutę.
Wlać jajka na patelnię i smażyć przez minutę, następnie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 12 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
Jako dodatek może być pieczywo, oliwa, śmietana.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz