Chlebek mieszany, bardzo smaczny i wdzięczny w robieniu.
Robi się go szybko i sprawnie.
Jest to chleb który często robię w wersji orkiszowej - mąkę pszenną zamieniam na orkiszową i wówczas mieszam białą z razową.
Często dodaje też do niego jakieś nasionka do środka - siemię lniane lub pestki dyni czy słonecznika.
- 300 g letniej wody
- 150 g zakwasu żytniego
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 4 g drożdży suchych lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
^^^^^^^^^^^^
Jeśli macie maszynę do chleba to należy włożyć do niej wszystkie składniki wedle kolejności podanej powyżej. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania chleba (u mnie 1h 15min), po tym czasie wyjąć ciasto z maszyny i jeszcze krótko je wyrobić na stolnicy.
^^^^^^^^^^^^
Następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w foremce o wymiarach 23x13 cm). Pozostawić do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki.
Studzić na kratce.
Smacznego.
Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz