Kolejne ciasteczka do degustacji, szybkie w przygotowaniu i szybko znikają :)
Smak mleczny z dodatkiem białej czekolady.
Miła odmiana....
Smak mleczny z dodatkiem białej czekolady.
Miła odmiana....
Składniki na około 30 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g posiekanej białej czekolady
Masło utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w oddzielnej misce i po woli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (ważne aby dodawać je po woli aby masa się nie zwarzyła). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Następnie dodać mleko w proszku i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać kawałki białej czekolady i dobrze całość wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach od siebie bo będą nieco rosły. Lekko spłaszczać dłonią.
Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego.
tak, z biała czekoladą - to musi być dobre.
OdpowiedzUsuńPytanie tylko czy będzie co studzić :)
Pozdrawiamy :)
....a ja właśnie wstawiając ten przepis cały czas myślałam, że powinnam dodać "...z białą czekoladą", w końcu dla jej wielbicieli to ważny składnik, wiem coś o tym..... baaardzo ważny....
UsuńI rzeczywiście najsmaczniejsze są świeże, jeszcze lekko ciepłe jak czekolada ma taką lekką konsystencję....