Oj słabo nam w tym roku idzie z grillem.
Jednym z powodów jest zapewne pogoda, oj nie rozpieszcza nas w te lato :( Wieczory zimne...
Kolejnym i na pewno dużo ważniejszym powodem jest fakt, że nasi najwięksi kompani do grilla nas pozostawili i pojechali na obczyznę. Wprawdzie to już ponad rok, czyli drugi sezon grillowy bez nich, ale odnoszę wrażenie że jest dużo gorszy niż poprzedni, co będzie za rok????
Wracajcie!
Ale jak już zrobiliśmy tego grilla, którego notabene zjedliśmy w domu bo siedzenie na dworze, zimnym dworze nie było przyjemne :(, to postanowiłam przygotować coś innego niż do tej pory, coś nowego....
Cevapcici - danie mięsne pochodzenia Bałkańskiego, sporządzane w wielu odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży.
Do podania psują tzatziki (przepis poniżej), ajvar, ratatuj czy pieczone ziemniaki.
Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Wracajcie!
Ale jak już zrobiliśmy tego grilla, którego notabene zjedliśmy w domu bo siedzenie na dworze, zimnym dworze nie było przyjemne :(, to postanowiłam przygotować coś innego niż do tej pory, coś nowego....
Cevapcici - danie mięsne pochodzenia Bałkańskiego, sporządzane w wielu odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży.
Do podania psują tzatziki (przepis poniżej), ajvar, ratatuj czy pieczone ziemniaki.
Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki na 8 sztuk:
- 500 g mięsa wołowego do zmielenia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mięso zmielić, włożyć do miski.
Cebulę drobno posiekać, choć nie za bardzo, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki - czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i oliwę.
Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Przygotować patyczki do szaszłyków jeśli będziemy mięso grillować na grillu, na patelni damy radę bez nich.
Mięso podzielić na 8 części i z każdej formować ruloniki. Jeśli używamy patyczków nadziać mięso na nie.
Grillujemy na rozgrzanym grillu około 5 minut z każdej strony, zdejmujemy i od razu podajemy.
Tzatziki:
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ogórka zielonego
- 150 g jogurtu greckiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 pieprzu
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, odciskamy nadmiar wody, dodajemy czosnek, sól, piperz i jogurt.
Wszystko dokładnie razem mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz