czwartek, 2 czerwca 2016

Sałatka z paluszkami surimi/krabowymi



To sałatka jaką moje dziewczyny jadają u babci i zawsze im bardzo smakuje!
Chętnie też pomagają w przygotowaniu gdyż paluszki surimi trzeba tu podzielić na wąskie paski, co doskonale im wychodzi.

Pewnego wieczoru z braku weny co na kolację postanowiłyśmy odtworzyć tą oto sałatkę :)

Od tamtej pory gości u nas czasami i jest naszą deską ratunkową do urozmaicenia śniadania czy kolacji :)

Zachęcam do wykonania.

Składniki dla 4 osób:
  • 1 opakowanie paluszków surimi/krabowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
Sos jogurtowy-czosnkowy:
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie, odstawić.

Paluszki surimi, jeśli są mrożone najpierw należy je odmrozić, kroimy tak aby powstały cienkie paseczki. W zależności od rodzaju raz kroiłam w cienkie plasterki w poprzek, a kolejnym razem wzdłuż i rozdzielałam je na cienkie paseczki. Wkładamy do miski.

Paprykę myjemy, suszymy wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski.

Brokuł blanszujemy, najlepiej na parze, aby był al-dente. W wodzie zanurzamy dosłownie na chwilkę i wyciągamy łyżką cedzakową, na parze "gotujemy" przez nieco dłuższą chwilkę. Studzimy a następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski.

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do miski.

Wszystko razem zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie aczkolwiek delikatnie mieszamy.

Podajemy do świeżego pieczywa, wędliny czy serów.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz