sobota, 2 maja 2015

Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą



W ramach otwarcia sezonu szparagowego...
...na śniadanie były jajka sadzone ze szparagami...
...a na kolację oto takie danie....
Baaardzo smaczne, apetyczne i nietypowe!

Dodatkowo może być podane/zjedzone zarówno na ciepło jak i na zimno...

Gorąco polecam w ramach co by tu ze szparag zrobić :)


Składniki dla 2 osób:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 300 ml bulionu (można użyć także samej wody)
  • 8 zielonych szparagów
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 30 g pestek dyni (uprażonych na suchej patelni)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • pół sera feta - pokrojonego w kostkę

Kaszę jaglaną wsypać na sitko i przepłukać zimną wodą, następnie zlać wrzątkiem i włożyć do garnka. Zalać 300 ml bulionu lub wody, zagotować a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem 15 minut.

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki 3 cm.
Ugotować w wodzie, przez 3 minuty, wyjąć i od razu opłukać zimną wodą.

Kaszę przełożyć do miski i wymieszać widelce.
Dodać pozostałe składniki - szparagi, pokrojone suszone pomidory, kostki fety, posiekany szczypiorek, uprażone pestki dyni. Dodać 1 łyżkę oleju i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz